Friends of Miss Nadya

16 October 2011

Blog Kita Hak Kita La Kan

Assalamualaikum..

Salam sejahtera. Short entry je ni kot. Hehe, Tajuk..Kelas kau Jah..^_*

Okay,sebenarnya nad tak da idea la nak update blog hari ni. sebab nak blogwalking je. tapi masa blogwalking dari group. ada lah yang suka promot blog dorang macam ni..

"Tolong follow saya!!"

"Blog baru..memerlukan Followers Now.."

"Follow Me first then i'll follow you back..:)"  << siap ada smiley lagi kan??

"Nak blogwalking..tolong tinggal url pleas.."


Ayat di atas adalah ayat yang selalu nad jumpa. Okay,bila jumpa ayat tu apa yang korang akan rasa ye??Marah?? Suka?? Gembira?? Nak tiru?? itu adalah persoalannya. 
Terus terang dulu nad memang tak pandai buat blog. Ayik guna template designer je pastu asyik buat blog banyak-banyak..Nad start Blogging Since August 2010..tetapi..create blog baru iaitu miss-nadya.blogspot.com pada 07 April 2011..see, punya la sengal sebab sengal.eh apa nad ngarut ni.

DULU!! nad memang dalam ayat di atas tu. kalau tak percaya boleh tanya Adam..Adik Angkat nad yang comel Adik Iera Afzu,Cik Emma, Eyra Cornetto Nad pernah pernah paksa dorang follow Nad jugak. hehe..nasib baik beliau tu baik..dan Nana Osaki, Followers pertama nad yang perasan nad buat blog baru pada 7hb tu.

TAPI!! lepas nad suka baca blog Yuyu Zulaikha..dia tak pernah nak paksa orang follow dia. Kita hanya perlu buat entry yang orang rasa nak baca. Rasa nak kenal kita. Bila korang wat macam tu pasti blog anda akan lebih berkualiti betul tak??
Alhamdulillah,sekarang nad masih mencuba buat entry best walaupun En.Boyfie kata nad ni suka tulis macam budak-budak..Nad tak kesah..mata dia memang cam tu..hehe..^_*
Sekarang nad nak cerita,korang ni blogger baru. tak pandai nak buat blog. cari la Pakcik Google atau Makcik Yahoo . Belajar dari dorang. Cari je keyword belajar buat blog. Besepai Bersepah-sepah tutorial dari blogger-blogger sekarang. 

1. Tolong la jangan buat blog korang tu ada music yang bukan-bukan. sakit telinga la. Bukan korang je yang nak baca. Orang lain pon nak baca. Nad mintak maaf la dulu. Kalau nad jumpa blog cam tu. Nad pangkah awal-awal tak pon kene slowkan speaker den ni ha. Kalau jumpa blog yang ada button pause tu tahan lagi.

2. Tulisan kemetot nya... Hah,ni pasti korang tak suka. Pergh tulisan nak kena pakai kanta pembesar. Macam mana nak baca entry korang kalau tulisan tu cenonet??

3. Short Form, contohnya.hr ni sy mkn nsi lauk aym. Haha..tu contoh jer. Kadang-kadang nad tak guna short form. Nad suka pakai ayat contohnya jer, jerk, dan sengkatannya.

4. Widget yang bergerak-gerak contoh macam widget hi, welcome to my blog. Siap ada kelip-kelip tu yang tak tahan tu.

5. Entry panjang berjela-jela. Erk..sesuai ke??setiap kalai korang taip entry pasti berjela panjang kemain. Kalau cerita korang best. Seyes nad baca, tapi kalau cita macam cerita dalam novel. Nad mintak maaf dulu.

Tu jer cerita dari nad dan sedikit tip untuk korang supaya blog korang maju jaya..Amin..nad cakap cam tu bukan sebab nad berlagak atau apa.. Nad cuma hanya ingin kongsikan sedikit tips untuk dapatkan pembaca dari blogger lain dan juga tips untuk menambat hati Followers.

Mintak maaf..Entry terpanjang..^_*

Yang Baik Dijadikan Pengajaran,Yang Jahat Di Jadikan Sempadan. << tol ka tu??huhu..^_*

Writing By :: Miss Nadya

4 comments:

c genk bah ne said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Cik Purple Pinkypuff said...

hehehehe.. cp pon dulu salu shotform.. skang dah kurang2 kan.. tp pat entri panjang sgt tu yg masih tak bleh blah~~kekekeke.. :P

PinKy MoMMa said...

blog ni macam kita belajar dari satu tahap ke satu tahap :)

moga moga blog kita lebih baik dari dulu..kita selesa dan readers pun selesa kan dik..

PCL said...

salam, pCL memang suka mulakan dulu perkenalan..tak kesah la nk balas ke tak..salam ceria blogging dan kenal2 di sini.