Friends of Miss Nadya

21 September 2011

How to Create Retro Comic Book Effect

Assalamualaikum...


Nad amat bosan hari ni. Pastu tadi godek Tutorial dari Cik Dil.terasa nak cuba..ok..nad dah wat muka nad tapi gambar tu gelap. Tak berapa nak jadi. Godek google. Find picture cantik ni.

SEBELUM


SELEPAS


Korang bukak picture korang guna Photoshop..kalau tak da..boleh klik kat sini
Ctrl+O untuk open picture korang nak edit tu..

Klik Image >> Adjustments >> Levels
Tiru macam dalam gambar kat bawah.


Lepas tu gambar korang akan jadi macam kat bawah..


pergi kat Fillter >> Artistic >> Film Grain
Tiru macam dalam gambar kat bawah.


Lepas tu gambar korang akan jadi macam kat bawah..



Lepas tu korang copy image tu (Ctrl+J)
Pergi Filter >> Pixelate >> Color Halftone
Tiru macam dalam gambar kat bawah.


Lepas tu gambar korang akan jadi macam kat bawah..


Lepas tu korang tukar blending mode kepada Darken dan Opacity 50%


Jadi lah macam kat bawah...




Say Thanks kepada Cik Dil sebab buat tutorial ini..nad belajar dari beliau..


tutorial original di sini


Ps :: tutorial ini akan di delete sekiranya Cik Dil memerintahkan delete..sekian..^_^

Wiring By :: Miss Nadya


5 comments:

cik Dil said...

its ok yunk..u boleh gunakan..dil ok jer..^^

Miss Nadya said...

@cik Dil:: hehe..macih..:)

ieyza afieyna said...

nak cuba lah..
thanx for the tutorial ;)

Zul Fattah said...

oo.. baru tahu.. nk try r.. thanks yup

si gadiz ILA said...

cantik