21 September 2020

Semoga Adik Tenang Selamanya 😭

Assalamualaikum / Salam Sejahtera / Welcome With Love



Sebelum itu, Nadya ingin meminta maaf sebabnya entry ini mungkin berbaur kesedihan. Nadya tak nafikan sebabnya hari ini adalah hari ke-2 Nadya kehilangan kucing kesayangan Nadya iaitu adik.




08 September 2020

Khas buat MOVE (Malaysia Outreach Volunteer Experience)

Assalamualaikum / Salam Sejahtera / Welcome With Love







Around 3am I'm just call on you .. Ya Allah Ya Allah.. Ya Allah Ya Allah.. Ya Allah Ya Allah.. Ya Haiyum Ya Qaiyum.. Ya Haiyum Ya Qaiyum.. Ya Haiyum Ya Qaiyum..



Something happens in front of me. Suddenly I'm just think. It is all for me? Care & Cure fully.


Alhamdulillah.. 



Hari ni Nadya buat onar sikit. Erm bukan sekali tapi 2 kali jugak. 



Al-Fatihah ( For Someone that make me stronger than ever before)




Hari ni hari indah dan paling bermakna. Tapi atas perkara yang dah berlaku. Nadya rasa tak mampu nak fikir.



Sakit sikit tak apa jangan sakit di kemudian hari. Menjerit macam orang Gila tak terima kenyataan. Nadya sedih. Sebabkan sikap Nadya kadang-kadang Nadya malu. Tidak patut ada pada seorang perempuan.


Kalau boleh undur semula, Nadya ni bila boleh ubah jadi semakin baik. Baik dari segi dalaman ke luaran. Ya Allah.. 





🤲 Kau mudahkan urusan segalaNya.
🤲 Kau kuatkan hati Aku.
🤲 Kau beri segalaNya.



Terima kasih sudi baca,

Love,






06 September 2020

Tips Untuk Hadam Dan Faham

Assalamualaikum / Salam Sejahtera / Welcome With Love




Charity with Boost

Alhamdulillah, semoga di permudahkan semua urusan dan sentiasa dimurahkan rezeki supaya semakin banyak saya mampu beri.



Hari Ahad macam ni memang tak tahu nak buat apa. Ikutkan Nadya nak tido je. 😅



Okay, tips hari ni Nadya share untuk semua. Nadya pernah dengar motivasi mengenai rezeki. Rezeki tu bermacam-macam sebenarnya. Bukan duit je. 


Kalau kita rasa kita sedang susah. Fikir balik semula ada orang lagi susah dari kita sekarang ni.



Nadya share pengalaman Nadya, Nadya pernah rasa susah sangat. Nadya buat 1 donation sambil berdoa , semoga Allah mudahkan urusan Nadya. Nadya pernah keluarkan donation RM1, Allah bagi cash lebih dari RM1. Seriously Nadya terus menangis. 



Allah baik terhadap hamba-hambanya walaupon kita culas. Ingat tu tau ✌️



🤲  Berserah dan belajar untuk redha di atas semuanya

🤲 Dan bila esok 🥰

Terima kasih sudi baca,



With love,



02 September 2020

Kiriman Dari Jauh Buatmu Nurhan

Assalamualaikum / Salam Sejahtera / Welcome With Love




Al-Fatihah buatmu Nurhan, Mama terasa kehilangan mu even masa kecik-kecik dapat bermanja sekejap sahaja bersama Darin. Masa tu mama rasa dapat anak kembar je.



Allah lebih sayangkan awak, sebab itu Allah amik awak di masa usia 6 Tahun sebaya dengan Darin.



Mama rasa sedih sebab mama tak dapat nak pergi melawat awak di waktu ini. Mama sedekahkan Al-Fatihah mu Nurhan.




Terima kasih sudi baca,



Love,



31 August 2020

Dugaan Dan Cabaran Liku Kehidupan

Assalamualaikum / Salam Sejahtera / Welcome With Love



Tajuk gempak sikit tapi entry tak ada la gempak sangat. Allahu hari khamis lalu Darin jatuh Kat sekolah. Sampai retak tulang tangan kiri dia.






Ya Allah, masa Nadya dapat berita Darin ni, dengan sepantas lipas kudung Nadya bawa motor ke Hospital Temerloh. 






Time nak amik darah Darin ni, kemain susah sebab urat dia tak nampak. Hampir 3 kali jugak dia kena cucuk. Nasib baik gagah macam mama. Tak menangis panjang.






Dah siap pasang jarum untuk masuk air, pasang oksigen untuk bagi dia tak sedar untuk simen tangan dia.






Time dia nak simen tu Nadya kena stay kat luar bilik. 😭 Dengar Darin menjerit cakap sakit. 😔 Ya Allah rasa macam terjah masuk terus tapi Nadya stay je kat luar.







Dah siap simen, Nadya pon dah boleh masuk tengok Darin. Tengok dia masih dalam keadaan kurang sedar. Lepas tu Abang Misi tolak katil ke Wad Pemerhatian. 






Lepas Darin dah sedar tu macam-macam la soalan yang bertalu dari Mama dia ni. Sakit lagi ke tak. Lepas tu Nadya ajak Darin selfie boleh senyum. Ya Allah,masa tu dalam hati Nadya boleh berkata. Kamu seorang anak yang cukup kuat. Semenjak dari kandungan lagi mama dapat merasakannya. 


Lepas tu berkali-kali la mama cium dia sana sini. 😅







Haus sangat dia, Nadya dulu lepas sedar dari operation pon pernah rasa hausnya. Ya Allah,terima kasih yang tak terhingga beri aku kesempatan dapat nikmat yang tak terhingga ini.






Lama jugak Nadya pegang tangan Darin. Kat hospital Kan sejuk sangat. Tapi masa Nadya pegang tangan Darin, Nadya tak tahu madam mana nak beri kekuatan buat anakku yang tercinta. 






Tiba Nadya rasa syahdu he tengok gambar ni semula. Tak tahu nak cakap cam mana. Speechless dalam masa yang sama nak cakap macam-macam.






Kalau tengok balik semula macam tak logik he Nadya yang besar Dan berat ni baring atas dada dia. Masa tu Nadya dapat semula kekuatan Nadya bila dapat bersandar dekat Darin walaupon sekejap. Darin pon Kang tak cakap banyak nak beralih ke atau cakap berat. Memang beza Darin & Hazim . Dulu masa Darin baru nak pandai belajar bercakap pon Darin cakap mama kuat kan. Sambil senyum. 😭 Masa tu Nadya mampu peluk dan menangis je la.







Masa ni dia buas la. Selamba nak bangun nak duduk. Tak tahu yang tangan dia tu dah bersimen. Lepas tu muka dia gatal, Nadya tolong garukan tapi tak tepat sangat dengan tempat dia yang gatal tu. 







Lepas tu bermacam permintaan keluar, nak tengok kartun macam-macam. 😅


Pahit, duri ranjau aku lalui aku terima dan aku tidak akan kongsikan sebab aku tak nak orang sedih sebab aku lagi.


Terima kasih sudi baca,


Love,




22 August 2020

Kenapa Perlu Ikhlas?

Assalamualaikum / Salam Sejahtera / Welcome With Love




Kucing manja



Kisah Ajaib Orang Yang Ikhlas.


Lepas Nadya dengar kisah ni kan, Nadya rasa sedih sangat. Macam mana nak beri keikhlasan tu kalau selalu di persalahkan?

Bila di ungkit dah tentunya namanya tak Ikhlas. Ustaz Hanan Attaki punya ceramah semuanya best. Semua yang di sampaikan masuk sampai hati Nadya ni.


Orang yang bersedekah 3 Kali tapi ketiga-tiga tu salah.

Kisah pertama : dia berdoa kepada Allah, Ya Allah, tunjukkan kepadaku seseorang yang memerlukan sedekah ini. Dia keluar dari rumah lepas tu terjumpa seorang lelaki, dia bagi semua duit dan harta dia. Esoknya dia terdengar yang dia dah sedekahkan kepada seorang pencuri. Jadi dia pon rasa macam kesal.


Kisah yang kedua : dia berdoa lagi sekali kepada Allah. Ya Allah kau tunjukkan kepadaku seseorang yang memerlukan sedekah ini. Esok harinya dia jumpa seorang perempuan. Jadi dia beri sedekah dan orang itu terima. Esok harinya dia terdengar yang dia dah sedekah kat seorang penzinq. Lepas tu dia sedih semula. Dia rasa semuanya sia-sia je.

Kisah yang ketiga : dia berdoa lagi sekali kepada Allah. Ya Allah ,kau tunjukkan lah siapa yang betul-betul memerlukan sedekah ini. Esoknya dia terjumpa seorang lelaki,lepas tu dia bagi semua harta dan duitnya. Esoknya dia terdengar seorang yang kaya raya terima sedekah. 


Lalu dia sedih sebab doanya tidak dimakbulkan. Malam keempat tu dia mimpi, sebenarnya semua sedekah tu Allah terima. Wahai si fulan, tahu tak semua sedekah kau sudah di terima. Yang pertama dia sudah menghalang seorang pencuri dari terus mencuri atas sedekahnya.

Yang kedua pula dia telah menghalang seorang penzina dari terus berzina atas sedekahnya.

Yang ketiga pula dia telah menyedarkan orang yang kikir lagi sangat kaya.



innamal a'malu binniyat : Sesungguhnya setiap perbuatantergantung niatnya.



Jam tangan Roscani



Sekali tengok Nadya dah pasang niat. Tunggu aku ada duit, terus grab. Pattern Nadya macam tu la. Nadya tak suka nak main-main.


Sebenarnya ada yang Nadya kesalkan tapi lepas Nadya dengar kisah ni. Nadya dapat terima semuanya dengan baik dqn tenang je.


Doakan semuanya di permudahkan Allah..Amin..


Terima kasih sudi baca,


Love,



17 August 2020

2 Pendant For Me



Pendant


Nak pakai rantai banyak-banyak tak pandai. Buat sementara waktu Nadya pakai 2-2 la. 🤪

POPULAR POST

FEATURED POST

New vs. Returning