Friends of Miss Nadya

17 July 2018

Menjaga Perasaan Orang Lain

Assalamualaikum Reader
Kak Nanad ☺ 🤗

Lewat malam juga kak nanad masih menaip. Sebenarnya tak nak berkata apa bila kak nanad sedih bila melihat seseorang tidak menjaga perasaan orang lain. 


Kak nanad pon sering lalai menjaga perasaan orang lain ,tak pelik kalau orang lain tak menjaga perasaan kak nanad sebab selagi kita sendiri tak mampu menjaga perasaan orang lain, jadi jangan la kak nanad marah kalau orang lain tidak menjaga perasaan kak nanad .


Tapi ,selepas kak nanad dengar ceramah Ustaz T . Hanan Attaki : Cara Nabi Menjaga Perasaan Orang Lain


Ya Allah, rasa malu bila kak nanad sendiri tak pernah menjaga perasaan di sekeliling kak nanad. 

“Wahai anakku! Sesungguhnya lama bersendirian itu dapat memahami untuk berfikir dan lama berfikir itu adalah petunjuk jalan ke syurga.”

Nasihat di atas , Salah satu dari nasihat kak nanad baca kat sini

Sumber : Luqman Al Hakim Kepada Anak-anaknya. 


TERBACA KISAH YANG SAMA DARI FOUNDER DIANZ VITAMIN KAK NANAD : FB - NURUL DIANA







Menangis bukan kerana sedih . Tapi kak nanad pernah berada di dalam keadaan itu . Cuma kak nanad seorang yang tak mampu meluahkan secara jujur. Kak nanad diam dan kak nanad cakap kak nanad pon tak dapat. Tapi , ingatlah satu untuk positifkan balik diri kita. 


Meminta & Percaya pada yang satu . ALLAH. ALLAH lebih mengenali kita sebagai seorang hamba yang hina. Kalau Allah tak kenal kita, macam mana kita nak kenal Allah.



"Ya Allah , aku tengah bersedih sangat sekarang sebab aku tengah susah. Tapi aku tahu ada orang lain lagi susah dari aku sekarang. "


Sebab ada suatu hari kak nanad rindu sangat dengan anak-anak . Susahnya rasa rindu sampai rasa runsing dan sedih . Allah Maha Mengetahui masa itu . 


Tiba-tiba kak nanad tengok Facebook mendengar berita tentang Seorang ibu kehilangan anak ketika ditinggalkan di rumah pengasuh dan di dapati pengasuhnya mendera dan bunuh anaknya dengan cara meletakkan anaknya di dalam peti ais .


Kak nanad menyaksikan ibunya menjerit meminta anaknya . Allahuakbar ( Allah Maha Besar) . Berjurai air mata kak nanad nasib tak banjir. Tapi terus rasa sedih dan sedekahkan Al-Fatihah untuk ibu itu dan keluarganya. 


Terdetik dalam hati yang alpa ini, 



Saat kak nanad tengah sedih masa itu , ada orang lagi sedih. Syukur Ya Allah kau beri kekuatan dan kau hilangkan kesedihan aku melalui air mata yang sudah keluar ini. Semoga diberikan kekuatan buatnya. 



Celoteh kak nanad untuk Mak TEDI : Dian, InsyaAllah, ibu itu dapat apa yang dia ingin. Ibu mengandung memang tak dapat kawal emosi diri sendiri . Jangan salahkan ibu tu sebab dah hantar mesej , ibu tu cuma berharap macam mana dia nak atasi kesedihannya.



~ Leader Team Kak NaNad ~
#teamkaknanad

14 July 2018

Aplikasi WhatsApp Personal dan WhatsApp Business


Assalamualaikum 🤗

Selamat malam, hai ingat dah malam tak boleh membebel ke? Sebab kan tadi dalam Group TEDI Mommy Gojes bertanya. Terbuka untuk kak nanad cerita di mana sebelum Fon kak nanad rosak. Jadi kak nanad masukkan 2 sim kat salam phone hitam kak nanad ni. 


Bila dah pakai dua sim, kak nanad perlu 2 WhatsApp jugak. Satu untuk personal satu lagi untuk bisnes. Sebab kak nanad mudah untuk bezakan siapa sahaja mesej kak nanad. 


Untuk personal nombor kak nanad, kak nanad tak ambil order. Untuk WhatsApp bisnes kat situ semua akan tahu nombor talifon kak nanad 017-305 6439 ,nombor talifon ni dah Lama kak nanad guna dan rasa sayang bila dah serasi. Tapi untuk nombor personal juga penting bila nombor talifon kak nanad bagi sama. 016-*** 6439 nombor belakang kak nanad bagi sama, sebab nombor talifon mak kak nanad pon tertukar dan kak nanad bagi nombor yang sama untuk mak kak nanad 010-*** 6439. Mujur la mak kak nanad tak marah, tapi terasa bersalah. 😬



Okay, mudah sahaja untuk pengguna Android atau iPhone. playstore & App store. Sama je tapi selalunya untuk iPhone ada berbayar dan tidak. Android pon sama. Sebab kak nanad guna Android, jadi pengguna Android je yang kak nanad tahu tak berbayar. 






Download kat playstore, cari WhatApp Business lepas download, setup untuk yang mana kat sini boleh label untuk customer. 


Kak nanad bagi video pendek dari phone kak nanad kalau dah download tu boleh tengok video ringkas dari kak nanad.


Tutorial untuk tukar ayat autoreply di WhatsApp Business



Terima kasih sudi tengok, 💐 bunga untuk yang sudi tengok tu. 🤗

Kak Nanad Pilih Dianz Vitamin.


Assalamualaikum 🤗

Cepatnya dah pukul 6, kalau dulu masa kak nanad bekerja di Pasaraya. Masa ni dah tak tentu marah cari hand phone sebab nak get ready nak balik. WhatsApp kesayangan kak nanad, mesti lah Mak kak nanad kan? 

Okay, tak dapat nak membebel panjang tapi kak nanad nak share sebab kak nanad auka Dianz Vitamin dan ini adalah jalan Allah bagi untuk kak nanad untuk beribadah kepadanya. 


DIANZ VITAMIN C & E PLUS

Dian'z Vitamin C & E Plus 2018
 merupakan supplimen atau makanan tambahan yang telah dilulusakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dengan nombor kelulusan MAL16095012NC. 100% halal dan tiada gelatin. Merupakan produk bumiputera dan kilang bertaraf GMP.

Dian'z Vitamin merawat masalah :

  • Jerawat.
  • Jeragat.
  • Parut muka dan badan.
  • Kulit berminyak.
  • Resdung.
  • Eczema.
  • Stretch marks.

Sesuai untuk :
  • Lelaki dan wanita.
  • Berumur 16 tahun ke atas.
  • Ibu mengandung dan menyusukan bayi.
  • Pasangan yang merancang kehamilan (inginkan anak).
  • Boleh diambil ketika datang bulan dan dalam pantang.

Tidak sesuai untuk :
  • Mempunyai penyakit tiga serangkai (jantung, kencing manis, buah pinggang).
  • Alergik ikan talapia.
  • Mempunyai masalah cyst fibroid rahim / ovari / tyroid.
  • Menghidap G6PD atau menyusu bayi yang mempunyai D6PD Deficiency..

Kandungan dan Fungsi :
  • Kolagen ikan talapia yang merangsang penumbuhan sel-sel kulit baru dan memperbaiki tekstur kulit agar lebih halus, lembut dan sekata. Alergik kolagen marin boleh mengambil vitamin ini.
  • Extra Ascobic Asid dan Glutathione sebagai antioksida dan menggandakan kesan pencerahan serta lebih kuasa penyerapan vitamin dalam badan.
  • Vitamin E (daripada buah Maqui Berry)
    1. Anti oksidan, membantu menyembuhkan luka dan menghilangkan parut, membaiki peredaran darah, mengawal kolestrol, memperbanyakkan sperma untuk kesuburan lelaki, menjaga saraf dan kesihatan kulit dan rambut.
    2. Kesan berlebihan : loya, sakit kepala, rasa lemah, cirit birit.
  • Vitamin C (daripada buah Oren)
    1. Anti oksidan, untuk kesihatan kulit, membina sel badan yang sihat, menjalankan lebih dari 300 fungsi dalam tubuh.
    2. Kesan berlebihan : cirit-birit.

Info Dianz Vitamin :
  • Elakkan pengambilan kafein / minuman bergas / teh / hot chocolate semasa pengambilan botol pertama dan kedua serta banyakkan minum air putih. Jika tidak dapat elak daripada pengambilan kafein, jarakkan pengambilan Dian'z Vitamin dan kafein dalam 2-3jam selepas pengambilan Dian'z Vitamin.
  • Jarakkan waktu pengambilan ubat-ubatan dan supplimen lain / jamu dalam masa yang sama. Jarakkan waktu pengambilan lebih kurang 3-4 jam.
  • Bagi individu yang mempunyai masalah cyst fibroid rahim / ovari / tyroid tidak digalakkan mengamalkan supplimen berasaskan kolagen kerana kononnya kolagen mengalakkan pertumbuhan.
  • G6PD (glukosa-6-fosfat dehidrogenase) : Vitamin C tidak sesuai kepada mereka yang menghidap G6PD atau menyusu bayi yang mempunyai D6PD Deficiency.
  • Jangan minum air kelapa ketika anda sedang mengambil supplimen kerana ia akan meneutralkan segala nutrien vitamin.



Info semua kak nanad hasil dari Dianz Beauty

Kak Nad cuba menjadi Pengguna Yang Bijak

Ramai yang perasan dan ada bertanya kat NaNad kenapa, jadi tak salahlah kalau kak nanad membebel kat sini.

NIAT UNTUK DIKONGSIKAN DENGAN KAWAN KAK NANAD YANG SUDI BACA. Sharing is caring 👇🏻👍🏻

⛽Amalkn pengisian Minyak dlm jumlah Liter,bkn nya RM.

CONTOH
⛽Pergi ke kaunter,ckp nk isi 20 Liter. Lps tue,byr RM46.

⛽Niy lebih baik drpd isi RM40 kerana jumlah Minyak y masuk adalah 15.7894737 Liter. 

⛽Sedangkn nozzle hnya menyukat sehingga 2 tempat p'puluhan shja.

⛽Maknanya kita rugi 0.0094737 bagi setiap pengisian RM40.

⛽Bayangkan,kalau setiap hari ad 1000 org y isi RM40,Stesen Minyak dh untung 9.4737 Liter.

⛽Itu kalau 1000 org setiap hari.  Sebulan❓tue hanya pengiraan ringkas utk pengisian RM40 shja.

⛽Bayangkn,brapa bnyk Stesen Minyak akan untung ats selisih kiraan jumlah Liter ini.

⛽Sebab itu Stesen Minyak selalu buat Program Cabutan Bertuah
Dengan Pembelian Minimum RM40.

⛽Mereka mahu menanam sifat mengisi Minyak mengikut nilai RM,bukan ikut nilai Liter.

ISI DLM LITER

1 Liter = RM2.30
⛽ Isi RM23 jd 10 Liter
⛽ Isi RM46 jd 20 Liter
⛽ Isi RM69 jd 30 liter

⛽Kalau isi 35 Liter,darab dgn RM2.3. 
⛽Kalau isi guna jumlah duit,Liter itu d bundarkan ke jumlah terdekat.

CONTOH 31.777 Liter.
Rugi sikit tp kalau tiap2 hari❓Taukey Stesen Minyak y untung.

#JadiPenggunaYangBijak #missnadyapunyerblog #missnadyadotblogspotdotcom #kaknanad #leaderteamkaknanad #teamkaknanad #missnadya 

12 July 2018

Hasbi Rabbi Jalallah


Assalamualaikum 🤗

Selamat petang reader kak nad 😊


Selalunya kak nad Stress atau hati tak tenang, kak nad akan alun zikir ikut mode kak nad. 


Selalunya, yang pernah kak nad buat bila kak nad nak marah Darin tapi tak lepas sebab tengah stress. Kak nad akan alunkan untuk dia dengar. Lepas tu mulut becok Darin mula tanya. Mama baca apa tu mama. 


Mama pon cakap la, zikir dekat Allah jaga hati kita. Tak faham lagi pon sebab tapi InsyAllah dia akan faham.



Bila kita hanya ingat Allah, hati akan tenang. InsyaAllah, segala keresahan akan disingkir dari hati. 



Hasbi Rabbi Jallallah, Ma Fi Qalbi Ghayrullah
Cukuplah Tuhan bagiku Allah Maha Agung, tiada Tuhan dalam hatiku kecuali Allah

Nur Muhammad Salallah Laila Hail LaAllah
Cahaya Muhammad selamat atasnya, benarlah tiada Tuhan selain Allah. 



Semoga bermanfaat untuk kita. 
~ Leader Team Kak Nanad ~