Friends of Miss Nadya

14 July 2018

Aplikasi WhatsApp Personal dan WhatsApp Business


Assalamualaikum 🤗

Selamat malam, hai ingat dah malam tak boleh membebel ke? Sebab kan tadi dalam Group TEDI Mommy Gojes bertanya. Terbuka untuk kak nanad cerita di mana sebelum Fon kak nanad rosak. Jadi kak nanad masukkan 2 sim kat salam phone hitam kak nanad ni. 


Bila dah pakai dua sim, kak nanad perlu 2 WhatsApp jugak. Satu untuk personal satu lagi untuk bisnes. Sebab kak nanad mudah untuk bezakan siapa sahaja mesej kak nanad. 


Untuk personal nombor kak nanad, kak nanad tak ambil order. Untuk WhatsApp bisnes kat situ semua akan tahu nombor talifon kak nanad 017-305 6439 ,nombor talifon ni dah Lama kak nanad guna dan rasa sayang bila dah serasi. Tapi untuk nombor personal juga penting bila nombor talifon kak nanad bagi sama. 016-*** 6439 nombor belakang kak nanad bagi sama, sebab nombor talifon mak kak nanad pon tertukar dan kak nanad bagi nombor yang sama untuk mak kak nanad 010-*** 6439. Mujur la mak kak nanad tak marah, tapi terasa bersalah. 😬



Okay, mudah sahaja untuk pengguna Android atau iPhone. playstore & App store. Sama je tapi selalunya untuk iPhone ada berbayar dan tidak. Android pon sama. Sebab kak nanad guna Android, jadi pengguna Android je yang kak nanad tahu tak berbayar. 






Download kat playstore, cari WhatApp Business lepas download, setup untuk yang mana kat sini boleh label untuk customer. 


Kak nanad bagi video pendek dari phone kak nanad kalau dah download tu boleh tengok video ringkas dari kak nanad.


Tutorial untuk tukar ayat autoreply di WhatsApp Business



Terima kasih sudi tengok, 💐 bunga untuk yang sudi tengok tu. 🤗

Kak Nanad Pilih Dianz Vitamin.


Assalamualaikum 🤗

Cepatnya dah pukul 6, kalau dulu masa kak nanad bekerja di Pasaraya. Masa ni dah tak tentu marah cari hand phone sebab nak get ready nak balik. WhatsApp kesayangan kak nanad, mesti lah Mak kak nanad kan? 

Okay, tak dapat nak membebel panjang tapi kak nanad nak share sebab kak nanad auka Dianz Vitamin dan ini adalah jalan Allah bagi untuk kak nanad untuk beribadah kepadanya. 


DIANZ VITAMIN C & E PLUS

Dian'z Vitamin C & E Plus 2018
 merupakan supplimen atau makanan tambahan yang telah dilulusakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dengan nombor kelulusan MAL16095012NC. 100% halal dan tiada gelatin. Merupakan produk bumiputera dan kilang bertaraf GMP.

Dian'z Vitamin merawat masalah :

  • Jerawat.
  • Jeragat.
  • Parut muka dan badan.
  • Kulit berminyak.
  • Resdung.
  • Eczema.
  • Stretch marks.

Sesuai untuk :
  • Lelaki dan wanita.
  • Berumur 16 tahun ke atas.
  • Ibu mengandung dan menyusukan bayi.
  • Pasangan yang merancang kehamilan (inginkan anak).
  • Boleh diambil ketika datang bulan dan dalam pantang.

Tidak sesuai untuk :
  • Mempunyai penyakit tiga serangkai (jantung, kencing manis, buah pinggang).
  • Alergik ikan talapia.
  • Mempunyai masalah cyst fibroid rahim / ovari / tyroid.
  • Menghidap G6PD atau menyusu bayi yang mempunyai D6PD Deficiency..

Kandungan dan Fungsi :
  • Kolagen ikan talapia yang merangsang penumbuhan sel-sel kulit baru dan memperbaiki tekstur kulit agar lebih halus, lembut dan sekata. Alergik kolagen marin boleh mengambil vitamin ini.
  • Extra Ascobic Asid dan Glutathione sebagai antioksida dan menggandakan kesan pencerahan serta lebih kuasa penyerapan vitamin dalam badan.
  • Vitamin E (daripada buah Maqui Berry)
    1. Anti oksidan, membantu menyembuhkan luka dan menghilangkan parut, membaiki peredaran darah, mengawal kolestrol, memperbanyakkan sperma untuk kesuburan lelaki, menjaga saraf dan kesihatan kulit dan rambut.
    2. Kesan berlebihan : loya, sakit kepala, rasa lemah, cirit birit.
  • Vitamin C (daripada buah Oren)
    1. Anti oksidan, untuk kesihatan kulit, membina sel badan yang sihat, menjalankan lebih dari 300 fungsi dalam tubuh.
    2. Kesan berlebihan : cirit-birit.

Info Dianz Vitamin :
  • Elakkan pengambilan kafein / minuman bergas / teh / hot chocolate semasa pengambilan botol pertama dan kedua serta banyakkan minum air putih. Jika tidak dapat elak daripada pengambilan kafein, jarakkan pengambilan Dian'z Vitamin dan kafein dalam 2-3jam selepas pengambilan Dian'z Vitamin.
  • Jarakkan waktu pengambilan ubat-ubatan dan supplimen lain / jamu dalam masa yang sama. Jarakkan waktu pengambilan lebih kurang 3-4 jam.
  • Bagi individu yang mempunyai masalah cyst fibroid rahim / ovari / tyroid tidak digalakkan mengamalkan supplimen berasaskan kolagen kerana kononnya kolagen mengalakkan pertumbuhan.
  • G6PD (glukosa-6-fosfat dehidrogenase) : Vitamin C tidak sesuai kepada mereka yang menghidap G6PD atau menyusu bayi yang mempunyai D6PD Deficiency.
  • Jangan minum air kelapa ketika anda sedang mengambil supplimen kerana ia akan meneutralkan segala nutrien vitamin.



Info semua kak nanad hasil dari Dianz Beauty

Kak Nad cuba menjadi Pengguna Yang Bijak

Ramai yang perasan dan ada bertanya kat NaNad kenapa, jadi tak salahlah kalau kak nanad membebel kat sini.

NIAT UNTUK DIKONGSIKAN DENGAN KAWAN KAK NANAD YANG SUDI BACA. Sharing is caring 👇🏻👍🏻

⛽Amalkn pengisian Minyak dlm jumlah Liter,bkn nya RM.

CONTOH
⛽Pergi ke kaunter,ckp nk isi 20 Liter. Lps tue,byr RM46.

⛽Niy lebih baik drpd isi RM40 kerana jumlah Minyak y masuk adalah 15.7894737 Liter. 

⛽Sedangkn nozzle hnya menyukat sehingga 2 tempat p'puluhan shja.

⛽Maknanya kita rugi 0.0094737 bagi setiap pengisian RM40.

⛽Bayangkan,kalau setiap hari ad 1000 org y isi RM40,Stesen Minyak dh untung 9.4737 Liter.

⛽Itu kalau 1000 org setiap hari.  Sebulan❓tue hanya pengiraan ringkas utk pengisian RM40 shja.

⛽Bayangkn,brapa bnyk Stesen Minyak akan untung ats selisih kiraan jumlah Liter ini.

⛽Sebab itu Stesen Minyak selalu buat Program Cabutan Bertuah
Dengan Pembelian Minimum RM40.

⛽Mereka mahu menanam sifat mengisi Minyak mengikut nilai RM,bukan ikut nilai Liter.

ISI DLM LITER

1 Liter = RM2.30
⛽ Isi RM23 jd 10 Liter
⛽ Isi RM46 jd 20 Liter
⛽ Isi RM69 jd 30 liter

⛽Kalau isi 35 Liter,darab dgn RM2.3. 
⛽Kalau isi guna jumlah duit,Liter itu d bundarkan ke jumlah terdekat.

CONTOH 31.777 Liter.
Rugi sikit tp kalau tiap2 hari❓Taukey Stesen Minyak y untung.

#JadiPenggunaYangBijak #missnadyapunyerblog #missnadyadotblogspotdotcom #kaknanad #leaderteamkaknanad #teamkaknanad #missnadya 

12 July 2018

Hasbi Rabbi Jalallah


Assalamualaikum 🤗

Selamat petang reader kak nad 😊


Selalunya kak nad Stress atau hati tak tenang, kak nad akan alun zikir ikut mode kak nad. 


Selalunya, yang pernah kak nad buat bila kak nad nak marah Darin tapi tak lepas sebab tengah stress. Kak nad akan alunkan untuk dia dengar. Lepas tu mulut becok Darin mula tanya. Mama baca apa tu mama. 


Mama pon cakap la, zikir dekat Allah jaga hati kita. Tak faham lagi pon sebab tapi InsyAllah dia akan faham.



Bila kita hanya ingat Allah, hati akan tenang. InsyaAllah, segala keresahan akan disingkir dari hati. 



Hasbi Rabbi Jallallah, Ma Fi Qalbi Ghayrullah
Cukuplah Tuhan bagiku Allah Maha Agung, tiada Tuhan dalam hatiku kecuali Allah

Nur Muhammad Salallah Laila Hail LaAllah
Cahaya Muhammad selamat atasnya, benarlah tiada Tuhan selain Allah. 



Semoga bermanfaat untuk kita. 
~ Leader Team Kak Nanad ~

05 July 2018

RABBI ZIDNI

Assalamuaikum 👩‍👧‍👦


Dah lama sangat kak nad tak tak update blog sendiri. Tetapi Allah tahu kak nad memang rindu sangat untuk berceloteh di halaman blog sendiri.



Mungkin dengan kekangan kerja kak nad di mana sebelum ni bekerja di pasaraya kerana Kontrak kak nad sebagai Pembantu Pejabat di Komplek Rakan Muda Bera, Pahang tak dapat diserapkan oleh kerajaan pada waktu itu.



Mungkin tiada rezeki kak nad untuk bekerja dan bekerjasama dengan rakan di sana.



Sekarang kak nad Full Time For Business dan Full Time Taking Care For My Children. Berbagai kak nad tempuhi selama 5 tahun. Alhamdulillah kak nad masih mampu senyum dan bangun menjalani semua ujian kerana kak nad tahu ALLAH sayang kak nad dan kak nad tahu ALLAH IS THE PLANNER!



Tapi, sekarang kak nad nak share dimana zikir RABBI ZIDNI nyanyian Hafiz Hamidun ini adalah kegemaran kak nad sebabkan alunan zikir ini sangat mendalam untuk kota hayati ketika kesedihan, kegembiraan dan juga ketenangan hati.




Kak nad pernah berada di dalam keadaan mati kutu. Jauh untuk bersangka buruk dengan orang kita sayang. Jauh juga untuk percaya kepada ada perkara buruk berlaku bila perasaan di dalam hati tidak rasa tenang. Kak nad alunkan zikir ini untuk kak nad meminta bantuan Allah untuk pemahaman dan ketenangan hati kak nad.



Kak nad masih dan BELAJAR, dan harus banyak belajar!belajar!belajar!belajar!!
Menuntut ilmu hingga menghadap Illahi. Bertaubat kepada Allah sehingga menjadi sebenar sebenar apa itu TAUBAT.



Rabbi zidni ilman nafi'a
Wa fiqli
Amalam maqbula
Wa habli rizqan wasi'a
Wa tub'alayya taubatan nasuha
Allah Allah
Ya Allahu ya Allah
Ya Allahu ya Allah
Ya Allahu ya Allah

Tuhanku berikan ilmu yang berguna
Dan taubatku taubat yang sesungguhnya. 



 رَبِّ زدْنيِ عِلْماً وَ رْزُقْنيِ فَهْماً


Rabbi zidni ‘ilman war zuqni fahman
“Yaa Rabb, tambahkanlah ilmu bagiku, dan berilah aku kefahaman”


SALAM SALAM MAGHRIB dari Kak Nad 💕