Friends of Miss Nadya

VIEW & SHARE THIS CAMPAIGN !!

13 October 2016

Free Sample

Free Sample pembuka bicara malam ini..
Malam ni terasa nak update blog pulak tiba-tiba..


Betul-betul rindu nak update blog macam dulu-dulu tapi apakan daya..
Masih menghitung hari nak beli lappy baru..


Update blog tanpa blogwalking tak best sangat..


Tapi hari, Alhamdulillah Nad dapat Free Sample dari Wyeth. Nad dapat susu S-26 Mama.


29 September 2016 lalu Nad dapat Dari Friso Gold. Nad dapat susu Friso Mom..


Semoga baby terus membesar dengan sihat.. Amin...


Alhamdulillah dah #14weeks



06 August 2016

Alhamdulillah Rezeki

♥ NANG IT if Like it ♥

Alhamdulillah genap 4 bulan usia perkahwinan Nad & Husband pada 27 March 2016 yang lalu..

Sepanjang perkahwinan kami Nad sering di khabarkan kawan Nad yang lain ramai preggy..

Macam Nad pula ramai sangat cakap Nad da ada isi siap driver lori  yang hantar barang kat tempat Nad mesti tanya Nad da berapa bulan sebab prrut Nad ni memang nampak macam ada baby hakikat belum ada rezeki.

Nad selalu berfikiran positif,kata-kata tu satu doa.

Nor Husniyah Darin da masuk 1years8months hari ni dan dia bakal menjadi seorang kakak dah..

Alhamdulillah zuriat kedua buat Nad dan zuriat sulung buat Suami yang tercinta..

Sekarang tak boleh bawak motor macam ribut dan tak boleh buat kerja gaya macam tak ada isi..


Alhamdulillah Syukur Ke hadrat Illahi.. #3weeks #nadiamin #norhusniyahdarin #1years8months

28 June 2016

Hukum Memakai Contact Lens Semasa Berpuasa

Assalamualaikum...

Hari ni Nad pergi kerja pakai contact lens..kawan Nad bertanya boleh ke pakai lens semasa berpuasa..jadi Nad buat la entry pasal lens ni..

Soalan;

Assalamualaikum, Saya ingin bertanya dan mendapatkan kepastian tentang penggunaan contact lens (kanta lekap) semasa solat, puasa, adakah sah ibadatnya??
Dan di dalam islam bolehkan seseorang itu menggunakan contact lens samada menpunyai masalah rabun atau sekadar pakai suka-suka?

Jawapan;

Ada dua tujuan memakai kanta lekap;

1. Tujuan perubatan; iaitu orang yang memakainya kerana masalah mata yang dihadapinya, iaitu ia memakainya sebagai ganti cermin mata. Hukumnya adalah harus dengan syarat tidak mendatang mudarat kepada mata.

2. Tujuan perhiasan; iaitu memakainya sekadar suka-suka, bukan kerana keperluan (yakni bukan kerana masalah mata). Ia masuk dalam hukum perhiasan. Perhiasan diharuskan selagi tidak melanggar batasan Syara, iaitu;
a) Tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj
b) Tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah orang lain –terutamanya wanita- (yakni tidak harus wanita memakai perhiasan yang boleh mendatangkan ghairah atau mencuri perhatian lelaki kepadanya).
c) Tidak mengubah ciptaan Allah.
d) Tidak berupa penipuan atau pemalsuan.
e) Tidak menyerupai perbuatan orang kafir
f) Tidak berlebihan.
g) Tidak memudaratkan

Merujuk kepada syarat-syarat di atas, sebahagian ulamak telah memfatwakan haram memakai contact lens yang berwarna (yakni mengubah warna mata yang asal) kerana ia mengubah ciptaan Allah, berupa penipuan/pemalsuan dan meniru perbuatan orang kafir di samping ia memudaratkan sebagaimana disahkan oleh para doctor sendiri. Di tambah lagi bagi perempuan, ia boleh menimbulkan fitnah (iaitu mencuri perhatian lelaki kepadanya).[1]

3. Adapun penggunaan contact lens semada mengambil wudhuk, solat dan puasa; ia tidak menjejaskan ibadah-ibadah tersebut kerana bahagian dalam mata tidaklah wajib dibasuh atau disampaikan air ketika mengambil wudhuk atau ketika mandi (yang wajib ialah bahagian luar sahaja iaitu kelopak mata). Begitu juga dengan puasa; menurut ulamak memasukkan sesuatu ke dalam mata tidaklah membatalkan puasa. Solat pun begitu juga; tidak ada yang akan menjejaskan solat kerana contact lens.

Wallahu a’lam.

Rujukan;

1. Fatwa Syeikh Abdullah bin Abdurrahman al-Jibrin (http://www.ibn-jebreen.com/).
2. Fatwa Syeikh Mohammad Soleh al-Munajjid (http://islamqa.com/).
3. Fatwa Syeikh Dr Ahmad al-Hija al-Kurdi (http://www.islamic-fatwa.com/)

sumber ihsqn google : http://www.islamituindah.my/hukum-memakai-contact-lens-ketika-solat-dan-puasa

11 June 2016

Selamat Berpuasa

♥ NANG IT if Like it ♥


Alhamdulillah dah masuk hari ke-6 kita sebagai umat islam berpuasa..

Tahun ni juga nad berpuasa disamping encik suami yang tercinta juga tak lupa anak perempuan nad di sisi..

Tahun ni Nor Husniyah Darin cuna bangun sahur tapi tak berpuasa jugak..

Malam tadi nad mimpikan blog ini sebab tu terasa nak update blog jugak walaupon tak de nak blogwalking jengah-jengah kawan semua..

Nad kene kumpul duit cepat ni baru boleh gigih update macam zaman dulu..

4 tahun berlalu..rindu sangat kat blog..

Nad sempat ucap selamat berpuasa readers..


12 March 2016

Walimatul Urus Nadia & Amin Pada 27 Mac 2016

♥ NANG IT if Like it ♥


Assalamualaikum..

Alhamdulillah kad dah siap di cetak..tinggal pembahagian sahaja..

Wa...nad da lama tak ber blog..rindu sangat..kene beli lappy cepat2 ni..

Alhamdulillah,semoga semua dipermudahkan.

Untuk kali ke-2 ni semoga dipanjangkan jodoh kami hingga jannah...