21 August 2019

Tukar Bearing Kereta Wira

Assalamualaikum Readers! 


Alhamdulillah, finally is done bila Nad pergi seorang diri ke bengkel untuk tukar bearing kereta bahagian belakang. 



Dah lama sangat bunyi berdengung kasar sampai Nad rasa sebenarnya Nad naik kereta atau naik kapal terbang. 





Dia terus buka bearing sebelah belakang kiri. 




Macam tu rupanya bearing kereta. Nad tak pernah buat langsung bab kereta ni. Sebelum ni semuanya abah yang buatkan. 


Teruk sangat anak dia bila dah di manjakan sangat macam tu lah. Di sebabkan diri sendiri yang drive sampai tak tahan bunyi bising kedaung. 


Baru nak pergi sendiri ke bengkel. 



Macam ni keadaan bearing yang dah rosak tu. Nasib baik dia tak makan apa namanya. Sub rasanya, adeh lupa pulak. 



Bearing baru kemain berkilat lagi rupa dia. Pada mulanya Nad tanya kenapa seketul. 


Mekanik tu cakap memang bearing kereta wira macam tu. Setiap kereta tak sama. 


Panjang la ooo Nad masa dengar mekanik tu cakap. 




Sebelum dia pasang bearing baru tu, dia cuci dulu pakai angin tu untuk bersihkan habuk-habuk




Okay, dah siap pasang. Apa lagi, time tu gatal tangan untuk membayar pulak. 


Bearing belakang untuk kereta wira murah je pada Nad. RM130. 


Tapi kalau ada murah lagi, mesti time tu Nad menangis tepi bucu katil sebab dah bayar. 



Tapi dorang pon bekerja. Jadi pada Nad, RM130 untuk harga bearing campur upah pasang semua sekali. 


Sedap la sikit nak bawa laju sebab dah tak ada bunyi kasar. 




18 August 2019

Kita Suka Tapi Takde Size!

Assalamualaikum Readers! 


Entry luahan kesedihan bab memilih saiz. Mula rasa nak murung sejenak 😅


Pagi tadi pergi lah kedai kasut kat bandar triang tu. Nak cari kasut baru. Sebab dah kronik sangat kasut Nad tu. 


Semenjak dah jadi mak ni. Nad dah tak minat nak pakai kasut tumit. Sebabnya rasa macam leceh je. 


Tapi bila jalan-jalan tu teringin jugak sebenarnya. Tapi buat masa ni, tak berkenan dan tak pergi pilih lagi nak cari kasut tumit. 


Tapi sekarang ni Nad rasa memilih kasut memang susah. Sebab tu, kalau Nad nak cari kasut Nad suka pergi seorang diri je. 


Sebabnya Me Time tu satu peluang untuk betulkan mood untuk perempuan. 


Sesampai je di kedai kasut tu Nad pergi untuk memilih kasut ladies. 


Situasi menyirap terjadi kat Nad bila berkenan kat kasut. 


Cantik jugak, colour hitam. Simple dan paling penting tapak selesa. Sarung, tanya size untuk Nad ada tak? 

"Tak ada di jawabnya"


Pilih lagi yang kedua, colour coklat. Tapi tetap tak ada size. 


Nad cari lagi yang ketiga, sarung terus muat. Okay, dah ngam walaupon warna tak berapa nak berkenan.


Nad pon siap bayar di kaunter. Lepas tu masa nak keluar dari kedai tu, eh lalu tepi kasut ni. 


Cantik, berkenan pulak. Nad pon terus tanya boleh tukar tak? 


Mujur la boleh tukar 🤣






17 August 2019

Pure Essential Oil : Product Review



Assalamualaikum Reader!



Kaknad review Pure Essential Oil - LavenderSebelum terus taip entry, kaknad pasang lagu Ainul Mardhiah - UNIC.



Kak nad pinjam gambar ehsan Google je lah 🤣



Sebelum ni tak pernah terfikir untuk mencari wangian Lavendar tapi semalam semasa pergi ke MR D.I.Y BERA, terus mencari wangian apa yang sesuai untuk merawat mood dan perasaan kak nad ketika itu.



Sebab kak nad dah lama tak membeli wangian ini. Tapi kak nad memilih Lavender kerana memang tengah musim yang sangat susah nak terang sebab bila ada masalah dengan manusia lebih berat dari ada masalah dengan benda kan?



Kegunaannya

Untuk terapi diri kaknad sendiri 😂 Selain itu, disebabkan oleh struktur molekulnya yang kecil, minyak penting yang digunakan untuk kulit boleh diserap ke dalam aliran darah.



Mereka juga mencapai darah akibat molekul aromatik yang dihirup. Di dalam paru-paru, mereka melalui kantung udara kecil ke kapilari darah sekitar dengan proses penyebaran.



Sekali dalam aliran darah molekul aromatik berinteraksi dengan kimia badan.


Lebih teruk daripada ciri-ciri perubatan mereka, hanya mencium minyak penting dapat menaikkan semangat dan membuat anda merasa lebih baik.



Ini kerana rasa bau adalah aspek yang saling berkaitan dari kawasan otak yang terutama berkaitan dengan emosi dan ingatan.


Sesungguhnya, pengaruh aroma ini terhadap jiwa telah menyebabkan beberapa aromatherapists untuk mengamalkan apa yang sekarang dipanggil 'psycho-aromatherapy', di mana minyak digunakan semata-mata sebagai bahan yang meningkatkan mood



Sifat-Sifat Minyak Essential


Walaupun setiap minyak penting mempunyai sifat tersendiri, ramai juga berkongsi beberapa tindakan terapeutik yang biasa.


Semua pati tumbuhan adalah antiseptik ke tahap yang lebih besar atau lebih kecil.


Terdapat banyak kegunaan penting dalam aromaterapi perubatan seperti merawat ketidakseimbangan Hormon.


Untuk aromaterapi sistem saraf pusat, aromatherapists percaya bahawa minyak penting yang cukup diserap melalui kulit dan ke dalam peredaran sistemik untuk mengenakan tindakan farmakologi.


Walau bagaimanapun, penyedutan molekul aromatik adalah satu lagi laluan penting.


Telah didapati bahawa minyak penting mencapai aliran darah lebih cepat melalui penyedutan berbanding dengan pentadbiran lisan.


Aroma-aroma yang menindih memberikan caj awal yang membersihkan kepala dan membangkitkan pancaindera.


Perasaan ini secara beransur-ansur memberi laluan kepada sensasi luas yang mungkin juga dianggap sebagai rasa tenang.


Menggunakan Minyak Pati Essential


Untuk kesihatan anda, aromaterapi komplementer minyak penting boleh meningkatkan kehidupan anda dan membantu mencegah penyakit.

Dengan membangkitkan deria bau dan sentuhan, kita dapat melegakan ketegangan, meningkatkan tidur, meningkatkan mood dan meringankan banyak penyakit fizikal.




14 August 2019

Jangan Minta Maaf Untuk 7 Sebab Ini



1. Menjadi Diri Sendiri

  • Jangan pernah menafikan siapa yang patut anda bergaul dengan orang lain, atau sesuai dengan apa yang anda fikir masyarakat mahu melihat daripada anda. Dunia ini memberi ganjaran kepada orang-orang yang tidak bersalah.

    Terdapat sesuatu yang menakjubkan tentang individu yang bebas diri mereka sendiri. Gosokkan topeng dan lepaskan peranan bermain. Tidak perlu menyesuaikan diri apabila awak dilahirkan untuk menonjol.

    Sekiranya ada sesiapa yang tidak mencintai awak kerana anda ... orang itu tidak dimaksudkan untuk hidup anda - jadi anda boleh menggunakannya sebagai proses penapisan yang baik untuk mengetahui orang yang terbaik untuk anda. Yang sebenar kamu

2. Mengikuti Impian Kita

  • Anda tidak boleh meminta maaf kerana mengikuti impian dan matlamat terbesar anda dalam kehidupan.
    Sekiranya ada sesiapa yang cuba menghalang anda dalam perjalanan ini, mungkin mereka bukan untuk anda pada peringkat ini dalam hidup anda.

    Negatif adalah virus dan pembunuh mimpi.

    Anda tidak boleh dibuat untuk merasakan bahawa hidup impian anda adalah salah atau mementingkan diri sendiri. Melangkah, dan menjalani kehidupan impian anda adalah contoh yang menakjubkan kepada dunia dan semua orang yang dapat menyaksikannya dalam hidup anda.

    Menetap untuk kehidupan yang anda tidak mahu adalah tindakan mementingkan diri sendiri kerana anda menghukum setiap orang yang menyaksikannya, untuk meneruskan warisan itu.
    Jadilah inspirasi yang anda mahu lihat dalam kehidupan anda sendiri

3.  Luangkan Waktu Untuk Diri Sendiri

  • Sebab utama anda tidak boleh meminta maaf kerana mengambil masa untuk diri sendiri adalah kerana ia akan memberi manfaat kepada semua orang di sekeliling anda.

    Anda tidak boleh memberi dari cawan kosong. Mengukuhkan masa untuk diri sendiri adalah penting untuk kehidupan yang bahagia, bertenaga dan memberi.

    Terangkan perkara pertama kali setiap pagi sebagai PRIORITI. Masa yang boleh anda habiskan untuk membersihkan minda anda, masa yang anda boleh belanjakan dengan bersyukur, masa anda boleh menghabiskan bermeditasi. Jika anda melakukan hal-hal ini setiap pagi, ia akan memastikan anda mempunyai LEBIH untuk memberi kepada orang lain.

    Jadi luangkan masa, buatlah keutamaan, supaya anda dapat memberikan lebih banyak diri anda ke dunia.

4.  Menamatkan hubungan Toksik

  • Toksik adalah toksik. Tidak kira jika mereka adalah keluarga, kawan seumur hidup atau suami atau isteri anda. Sekiranya hubungan itu mengikis kewujudan anda, sudah waktunya untuk mengakhiri atau membatasi hubungan itu.

    Jika mereka benar-benar merawat anda lebih daripada keperluan mereka sendiri, mereka tidak akan membuat anda berasa seperti itu.
    Tetapkan contoh bahawa TIDAK ok bagi sesiapa sahaja untuk menyerang tenaga positif anda atau orang lain untuk perkara itu.

    Jelaskan bahawa anda hanya akan menerima positiviti di ruang, cinta, kegembiraan dan mereka yang mengangkat anda lebih tinggi.
    Dan jangan lupa untuk menjadi orang lain kepada orang lain. Dapat melihat diri anda secara jujur ​​dan bertanya jika anda boleh melakukan lebih baik juga.

5. Hidup dalam kebenaran anda

  • Mereka yang hidup dalam kebenaran mereka akan membawa kepada kualiti hidup orang lain yang hanya dapat bayangkan.

    Hidup dalam kebenaran anda bermaksud berdiri untuk perkara-perkara yang mungkin tidak selesa tetapi perkara yang anda tahu adalah KANAN.
    Ini bermakna bersikap jujur, walaupun anda tahu hasilnya mungkin bukan apa yang anda mahu pada masa ini.
    Kebenaran SELALU membawa kepada destinasi terbaik pada akhirnya.

6. Anda tidak boleh meminta maaf kerana ketidaksempurnaan anda. 


  • Tiada siapa di bumi ini yang sempurna. Kita semua mempunyai ketidaksempurnaan dan anda HARUS tidak merasa seperti anda perlu menyembunyikannya atau meminta maaf kerana mempunyai mereka.

    Anda HARUS sentiasa komited untuk meningkatkan diri anda, UNTUK ANDA, tetapi jangan melakukannya kerana tuntutan atau harapan orang lain.

    Mereka yang menjadi milik anda akan menerima anda untuk siapa anda dan dengan contoh mereka sendiri, mereka akan memberi inspirasi kepada anda untuk menjadi versi anda yang paling hebat.

    Jika anda mencari seseorang seperti ini. Berpegang kepada mereka dan kembali nikmat.

7. Mengatakan tidak apabila anda perlu. 

  • Kebanyakan orang mengambil terlalu banyak tugas kerana mereka hanya tidak tahu bagaimana untuk mengatakan tidak apabila mereka perlu.

    Mengambil terlalu banyak boleh menyebabkan stres dan mengatasi, yang membawa anda terus ke arah kehidupan kurang daripada kualiti yang anda perlukan.

    Belajar untuk mengatakan TIDAK tegas tetapi tanpa sebarang negatif. Belajar untuk mengatakan YES hanya kepada perkara-perkara yang anda suka dan mesti lakukan. Ketahui perbezaannya dan ia akan menyumbang kepada kebahagiaan yang paling utama.

Inilah yang di petik dari 7 Thing You Should Never Apologise For! 



12 August 2019

Belajar Melepaskan " SESUATU" Memang Sakit


Assalamualaikum Reader! 



MONDAY AUGUST 12,2019



Mesti ada yang akan tekun untuk terus baca entry ini atau akan skip dengan tajuk itu. 



Kaknad nak kongsi satu cerita iaitu melepaskan "SESUATU" sebenarnya memang sakit. 



Kaknad teringat iaitu melepaskan seseorang yang kaknad pernah sayang. 



Ya Allah, masa tu kaknad terus meraung menangis dan rasa kenapa mesti dia buat macam tu. Kenapa dia buat kaknad "TERASA HATI" tapi dia yang "PERGI!" dulu. 




Tapi sekarang kaknad semakin kuat sebab kan "DIA". Sebelum kaknad teruskan, jom kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat "Arwah Mohd Azuan Bin Che Soh" 





Siapa yang tak pernah hadapi dengan "KEHILANGAN" kan?4 Tahun dah rupanya dia pergi. Tapi selepas dengan pemergian dia, kaknad semakin terasa dia adalah "HADIAH PERKENALAN" dari Allah. 




Setiap yang hidup, pasti akan mati dan setiap yang datang pasti akan pergi. Sebab itu kaknad akan hargai sesuatu sebelum ia pergi. 




Kaknad belajar untuk "REDHA & SABAR" tapi ada masa kaknad tewas jugak untuk itu kerana kaknad juga seorang manusia, dan masih ada perasaan. 



Tapi, untuk kita belajar melepaskan sesuatu itu memang sangat sakit. Kaknad tak nafikan yang kaknad pernah rasa sakit itu. 



Tapi, kaknad tak lupa juga kerana sakit itu akan datang dan pergi. Sebab itu setiap perkara untuk "SESUATU" kaknad akan letak ia pada nilai yang "MAHAL"



Untuk perhubungan kaknad sekarang dengan Mohd Adzhar , kaknad meletakkan ia pada nilai yang "MAHAL" juga.



Selain itu, "SYUKUR" juga adalah satu perkara yang yang menghilangkan rasa sakit itu. 



Semoga urusan kita untuk bersama di permudahkan AllAh. Amin. 






30 Day Writing Challenge | Day 20


Day 20 : Post About Three Celebrity  Crushes



1. My Chemical Romance : kaknad memang gilakan MCR dari lagu I Don't Love You & Welcome To Black Parade.


2. Radiohead : lagu ni gila masa jamming kat kampung kaknad. Masa tu kaknad baru habis sekolah tak silap.


3. Muse : kaknad paling suka unintended. Haha masa baru nak belajar layan lagu rock.




11 August 2019

Malas Betul Bila Belajar!!


Assalamualaikum Reader!



Kaknad sebenarnya bila kena belajar ni terus rasa malas. Tapi demi kesayangan kaknad tu jadi kaknad terima tawaran dia untuk belajar!



Sebabkan kaknad sangat suka Blogging jadi tak salah sambil belajar, boleh lah belajar untuk ceriakan kembali Blog Kaknad ni.



Nak tahu tak apa yang kesayangan kaknad suruh belajar tu?



En. Mohd suruh kaknad belajar "Communication Theory" - Teori Komunikasi.


Sebab dia perasan komunikasi kaknad sangat teruk, masa mula kena tegur tu kaknad apa lagi muncung sedepa.


Tapi, En. Mohd memang lah seorang yang kuat melawan kerenah kaknad ni. Sebab dia cakap kaknad kena belajar kalau nak terus berjaya.



Teori komunikasi ni membantu untuk terus memahami orang lain dan dalam komuniti, media, dan perhubungan bersama keluarga, kawan, teman sebilik, rakan sekerja, dan sahabat.





Malam ni baru nak baca.


Part One : Setting the Stage ( Communication, Theory, and Research)

Bahagian Satu : Menetapkan Peringkat ( Komunikasi, Teori, dan Penyelidikan)




Semoga berjaya! 

Review Product : Good Virtues Co. Firming Feminine Hygiene Wash

Firming Feminine Hygiene Wash 150ml



Assalamualaikum Readers! 



Woo bila nak perah otak ni untuk cetuskan idea review product, memang macam kucing kepanasan wey! 





Lepas duduk, bangun, lepas tu eh baring pulak. Eh, mana idea tadi eh? 





Lepas tu tengok gambar. Okay dah boleh start nak review. Lepas tu senyum lah kaknad depan screen. 




Tapi kaknad rasa sel otak kiri yang tengah bekerja sebabnya bila push sesuatu untuk menulis memang memerlukan sel otak kiri sebab sel otak kiri kaknad ni best sikit 🤣





Sebelum ni kaknad dah pernah pakai Brand Virtues Co ni. Tapi tak pernah review. Jadi kali ni kaknad nak review sikit untuk Firming Feminine Hygiene Wash 150ml. 







Peace , love and joy : Good Virtues for a better world . We live by the simple act of only using ingredients that are safe and respectful to all .


Firming Feminine Hygiene Wash

Show your skin some goodness .
Our firming feminine wash with purifying organic habbatus sauda oil gently cleanses your intimate area . Antioxidants and vitamin E in grapeseed oil and hibiscus extract help firm your skin .

So you can be comfortably yourself .

The seed of blessing

Black seed or habbatus sauda

Is recognised for it's rich ,natural nutrients, minerals and antioxidants that repair ,restore and rejuvenate


Lepas baca semua, apa lagi cepat je kaknad grab sebotol.



Dan kaknad sangat berpuas hati dengannya. Segar sangat. 🤗




10 August 2019

Tak Pandai !










Assalamualaikum Reader!!





Bila lama tak menulis dan menaip. Hilang lah keseronokan untuk terus baca blog kaknad ni.




Kaknad pernah berjumpa kawan kat TF, masa tu sembang dengan kakak ni. Memang dah lama sangat tak jumpa.



Tapi akak ni luahkan yang dia suka baca blog kaknad. Adoi, masa tu blushing tak payah cakap.




Tapi dalam proses membina ni. Kadang-kadang kena banyak makan hati.




Nak maintain traffic serious macam susah sikit la. Sebab ada masa kaknad tak tahu nak buat entry apa









Sekarang view dah nak start maintain bila pageview setiap hari semakin positif.






Alhamdulillah.







08 August 2019

Muscle Tension


Assalamualaikum readers!




Dengar tajuk mesti ada yang tak faham apa itu "Muscle Tension". 



"Muscle Tension" selalu terjadi bila terlalu lama duduk di meja kerja, lama mengadap komputer, posisi tidur yang tidak tepat atau stress yang berkepanjangan boleh menjadi penyebab kepada masalah leher tegang dan kaku yang juga dikenali sebagai "muscle tension".



Itu lah penjelasan yang dapat kaknad ulaskan sebab kaknad tak sedar pon apabila "Muscle Tension" terjadi. 








Decide nak pergi Saloon Yy Beauty House sebab masa lalu depan saloon pekerja dia perempuan lepas tu apa lagi kaknad U-turn balek, terus masuk sebab tak ada orang time ni.



Kaknad buat Hair Treatmen & Hair Cut je hari ni. Masa treatment di jalankan, time tu la amoi tu urut belakang leher dan ada biji macam telur timbul kat leher kiri.




Lama jugak amoi tu urut untuk redakan urat yang tegang tu. Dia pulak jenis tak kasar. Sedap la dia urut, sampai nak terlelap kaknad. Tahun lepas pergi saloon dekat area sini je tapi dia urut tu macam kena tumbuk je..





Lega sangat masa dia urut tadi. Bila urat dah tak tegang. Best je rasa, jadi next time nak datang saloon ni lagi lah.




Total buat Hair Treatment & Hair Cut = RM33









Berbaloi & sangat memuaskan hati kaknad sendiri. Next time nak datang lagi buat Facial Treatment pulak lah. 



Terima Kasih Sudi Membaca Entry Sampai Habis

06 August 2019

Bina Semula




Assalamualaikum, sepanjang perjalanan kaknad blogger semula pada tahun ni. Banyak yang harus di perbaiki. Bila dah lama tinggal dunia blogger memang penulisan akan lari sebenarnya.




Tapi kaknad gigih mencuba perbaiki setelah di tegur oleh Bro. Sahabat lama ni, banyak jugak nasihat dia bagi.











Makan masa juga untuk serasikan diri semula.
Nak terapi diri pon tak dapat sebabnya bekas ni dah pecah. Hazim la punya keje.






Sekarang tak kuat sebab asyik nak marah je. Semua orang terkena. Jadi perlukan masa sikit untuk ubat diri ni semula supaya menjadi Orang Kuat semula.









Mungkin kaknad perlukan Short Vacation? InsyaAllah .






Dah tiba-tiba terkeluar gambar lama. Haha










30 Day Writing Challenge | Day 19


Day 19 : Discuss Your First Love



Tajuk membunuh lari betul ni. Nak jawab rasa macam menipu pulak.





Macam skip je part ni.Hehe




03 August 2019

Best Treatment When I'm Falling Down


Ini adalah rawatan buat kaknad sendiri bila terasa berduka. Menangis?
Tak, kaknad takkan menangis kalau dalam keadaan berdukacita atau rasa serabut dengan keadaan orang sekeliling.





Sebab, bila kaknad stay on dengan mood tu lama-lama nanti akan menjadikan kaknad ni buruk sangat.





Kaknad akan pergi cari buku. Tak kira buku tu kaknad tak tahu nak guna ataupon tak tapi itu je cara kaknad nak hilangkan rasa sedih, stress ke, tengah terjatuh terduduk.




Siap beli untuk Darin & Hazim. Kaknad adalah sejenis bila terasa sedih ke apa. Mesti kaknad akan pergi menuju ke tempat alat tulis untuk mencari buku.






Memang tabiat dari dulu macam bila tengok buku banyak-banyak. Cantik-cantik, akan datang rasa teruja,happy dan mood akan pulih sediakala.











Kaknad akan buat nota-nota, sambil membaca. Masa itu, memang akan terdiam seribu bahasa.



Darin akan selalu bertanya, " mama buat apa tu "
Kaknad akan jawab buat nota kerja.




Kalau ikutkan buku macam dah banyak sangat kat almari tu.





Heal my self with reading & writing. 🤗


Villaem II (CHP-18AR)











FUNGSI ASAS :
Suhu Air : Suhu Bilik, Sejuk, Suam (Boleh Laras) & Panas

Teknologi Penapisan : Reverse Osmosis Filtration

Saiz Simpanan Air : 11.3L
PANAS : 1.2L
SEJUK : 3.7L
SUHU BILIK : 6.4L



FUNGSI KHAS : 
- Penapis Air Tulen

- LED Indicator untuk suhu dan kapasiti air dalam tangki.

- ECO Save mode untuk penjimatan yang maksimum.

- 4 suhu tetapan pengguna (suhu air boleh laras).

- Mesra Pengguna : 'Knob' suhu boleh laras yang lebih mesra pengguna.

- Ideal Design : Rekabentuk elegan, moden, compact (minimalist) dengan warna putih kelabu yang menaikkan seri ruang dapur atau pejabat.

- Faucet istimewa untuk pembersihan dan penyelenggaraan yang lebih mudah.


PROMOSI :
☑ Percuma penghantaran & pemasangan.
☑ Percuma servis sanitasi dan product check-up setiap 2 bulan.
☑ Percuma pertukaran filter setiap 6/12/18 bulan.
☑ Full Warranty - Percuma kos membaiki segala kerosakan.

Harga Beli : RM3900
Harga Sewa : RM120/sebulan


Mod Pembayaran Belian : Tunai, Kad Kredit (0% interest), Bank Debit
Mod Pembayaran Sewa Beli : Auto Bank Debit (Credit Card, Debit Card, Saving) & Advance Payment
Penghantaran ke seluruh Malaysia.


Berminat? Sila Hubungi/SMS/whatsapp
011 31934791 / 017 9303791 - Nadia Coway
011 31934791 / 017 9303791 - Nadia Coway
011 31934791 / 017 9303791 - Nadia Coway


Dapatkan RM10 Sekarang!



Promosi dari shopback sekarang berganda dapat RM10! Berganda kegembiraan anda
dapatkan RM10 untuk setiap rakan yang dirujuk.


First, siapa yang belum ada shopback? Sign up FREE, awak akan dapat RM5 Bonus.


Sign up, guna satu email sahaja ye. Jangan nak dapatkan RM5 punya pasal, Sign up dengan semua email yang awak ada.


1 - 31 Ogos 2019 Terma dan Syarat Bonus:

Dari 1 - 31 Ogos 2019, anda akan mendapat bonus tambahan sebanyak RM 5 (+ 1 x RM5 = Jumlah RM10) untuk setiap rakan yang anda rujuk dengan jayanya (apabila rakan anda memenuhi perbelanjaan minimum RM 25 dan apabila belian Balik Baliknya Dikonfirmasi).

Anda akan menerima bonus RM 5 untuk setiap rujukan yang berjaya (lihat di atas untuk definisi "rujukan berjaya") dalam tempoh promosi. Bonus RM5 akan dikreditkan ke dalam akaun ShopBack anda pada 30 November 2019. Pengguna layak untuk promosi bonus ini secara individu bagi setiap akaun e-mel di ShopBack; tiada akaun boleh digabungkan untuk mencapai keperluan.





Jawab Survey Wall kat shopback pon dapat duit.



Setiap masa ketuk email kaknad , duiit lagi.



Hari tu buat enrtry Sekali Dia Melonjak!
Suka tak dapat duit?


1- 31 August 2019





30 Day Writing Challenge | Day 18



Day 18 : Post 30 Facts About Yourself


  1. I was born 1988.
  2. I'm a Aries. 
  3. I hate liars. 
  4. I rarely say "Sorry" but I mean it when I say it. 
  5. I say more "No" than " Yes".
  6. I can spend countless hours organizing things so that it looks like the way I want. 
  7. I try to pay attention to every single thing that I can and I love to pay attention to details. 
  8. I love it when I see things the way I want to see them. But I also make sure that no one notice it unless I disclose about it. 
  9. I do what I love to do and I do it obsessively. 
  10. I also love to organize my dekstops or mobile home screens - like this, this, or this. 
  11. I prefer coffee over tea. 
  12. I don't call others bad words (in fact I hate when you use it) even if they annoy me. 
  13. I don't give compliments unless I feel that you truly deserve it. 
  14. I sound rude until you get to know me. The problem is.. I don't know what's rude and what's not. 
  15. I'm a good listener but if I get excited about the topic the expect frequent interruption. 
  16. If you know me very well then you probably know that I rarely understand sarcasm and probably ironies. 
  17. I'm obsessed with color "pink ".
  18. I think and overthink about almost everything. And I can easily spend countless hours doing nothing but thinking. 
  19. That's why I like quiet. In the morning,afternoon,evening,and every other time. Well, I'm also a lover of silence.
  20. I just can't stop caring/thinking about the other side of the coin. Always.
  21. I never stop Googling things.
  22. I seek perfection in almost everything I do.
  23. I love (almost) all things perfect. And natural.
  24. I love writing and I love blogging too.
  25. I find it extremely difficult to speak my mind.
  26. I talk too fast when I get super excited.
  27. And I think I'm agnostic.
  28. I use things the way it's meant to be used.
  29. Sometimes I'm motivated and sometimes I'm not. And it really depends upon the fire Ws - Who, What, When, Where, or Why.
  30. Oh yeah, it's because I rewind over and over and over to confirm who's who and what's what.

02 August 2019

30 Day Writing Challenge | Day 17


DAY 17 : Post About Your Zodiac Sign,And Whether Or Not It Fits You.



Aries Horoscope 2019 :
  • Daily → Orang-orang yang tidak bersetuju dengan anda hari ini tidak sengaja sukar, jadi bersabarlah dengan mereka. Mereka mempunyai idea-idea baru yang bernilai pendengaran-walaupun mereka tidak tahu bagaimana untuk menyatakan idea tersebut dengan cara yang anda boleh fahami. Apa yang kelihatan seperti kekasaran hanya boleh inarticulateness, jadi berhati-hati tentang bagaimana anda bertindak balas. Tanya banyak soalan, dan jangan berhenti perbualan sehingga anda benar-benar yakin bahawa anda tahu apa yang mereka bicarakan.

  • Kewangan → Jangan ambil benda secara peribadi. Anda bukan orang pertama menghadapi cabaran hari ini, dan anda tidak akan menjadi yang terakhir. Gantung ke topi anda - dan dompet anda - dan anda akan membuatnya melalui turun naik turun hari.

  • Kerja → Kabut-kabut khayalan palsu membungkus anda, dan anda mempunyai kecerdasan untuk membiarkannya membantu dan bukan menghalangnya. Ketidakjujuran boleh berfungsi untuk anda, jadi gunakannya sebagai pisau roti untuk mengukir apa sahaja yang anda mahu, apabila anda mahu. 

  • Romantik → Sekiranya anda berasa murung di puncak minggu, jangan menekan perasaan anda. Benarkan diri anda sebagai outlet emosi - memanggil saudara yang lebih tua atau memenuhi kewajipan keluarga boleh mendedahkan rizab tenaga tersembunyi. Menjelang Rabu anda dicaj semula dan bersedia untuk beberapa tindakan, cinta-bijak. Mengetahui cara pintar untuk menjangkau minat romantik (atau pasangan) yang kelihatannya baru-baru ini. Jumaat akan membentangkan cabaran yang boleh anda lakukan pada hujung minggu. Latihan akan membantu anda mengatasi kekecewaan dan akan merangsang haba dalaman.


Kad Hari Ini : KEHIDUPAN YANG TINGGI:
  • Biarkan intuisi menjadi panduan anda hari ini dan anda tidak akan pergi terlalu jauh salah. Jika ada sesuatu yang tidak perlu dilakukan atau dihantar dengan serta-merta, luangkan masa anda dan biarkan peristiwa, situasi, dan orang yang menuntut masa dan perhatian yang mereka inginkan. Perkara-perkara ingin mengasingkan diri anda untuk anda, dengan cara yang terbaik. Jangan memperkenalkan komplikasi. Menjadi tegas apabila perlu tetapi sebaliknya meningkatkan juga, dan terkejut.





Sifat Elemen Shio Naga :


  • Naga tanah (1928, 1988) → Pandai, sedikit ambisius, namun seorang pekerja keras.

Wow, sekali dia melonjak!



Assalamualaikum!
2 Ogos 2019


Siapa suka online shopping? Nak dapat pulangan duit semula melalui SHOPBACK la.
Nak kaknad ajar macam mana? Sign Up SINI FREE, kaknad bagi RM5 salam akaun.



Siapa yang dah download, sign up boleh terus Wasap kaknad.






Setiap hari ketuk email kaknad, kaching kaching dalam akaun.









Ramai jugak yang tak percaya, tapi kaknad bagi bukti dari kaknad sendiri je.
Sign Up SINI FREE, kaknad bagi RM5.





Tapi kaknad bagi RM5 tu untuk satu akaun sahaja, tak boleh nak SIGN UP banyak-banyak ye.
SINI untuk dapat RM5 dari kaknad.

01 August 2019

30 Day Writing Challenge | Day 16



DAY 16 : Something That You Miss.





Tersangat teringat dekat sugar glider kaknad. Sekarang dah tak jaga sebab sugar glider ni sangat sensitif.



Kalau kurang kasih sayang memang akan mati.






Sekian, 

30 July 2019

Perempuan Minta "ME TIME"




Assalamualaikum



Hot tak tajuk entry Nad petang ni? Hot sikit je la.





Memandangkan hari ahad tak ada apa nak buat, jadi nad fikir untuk ME TIME sekejap. Sress sebab selalu bermasalah je.




Masalah satu hal, sampai Nad cari pasal je dengan Mohd sampai dia tak tenang langsung.



Mujur sejenis Mohd faham, tapi harap dia ikhlas lah Nad yang minta ME TIME.




Pada mulanya Mohd tak tahu apa tu ME TIME, ada yang nak tahu lebih, beh tengok blog Sirap Limau ye.






Jadi, pentingnya ME TIME tu. Bukan tujuan untuk berfoya-foya. Cuma nak treat diri supaya betulkan mood tu je.





Jadi, kepada geng yang rasa gitu? Bagitahu partner untuk ME TIME.

InsyaAllah, lepas tu pasti akan okay semula.







Oi, seronok tengok makan nampak benda lain.







Tengok selera Nad macam mana. Sekali dapat makan mood okay terus!