Friends of Miss Nadya

VIEW & SHARE THIS CAMPAIGN !!

16 October 2011

Tutorial Buat Banner Animasi Macam Nad

Assalamualaikum...

Setelah nad berhempas pulas fikir apa idea yang nak di updatekan untuk entry hari ni. Tapi tak muncul-muncul jugak idea tu. Teruk betul. Maka Nad pon teringin buat tutorial untuk buat banner ber animasi dari photoshop. Nad belajar dari Fizzi tapi tak berapa nak faham. Jadi gogek lah photoshop tu dengan sendiri..^_*

Contoh banner nad buat tadi..

Photobucket

Nad memang tak pandai nak buat banner cantik-cantik. Tu jer nad mampu buat..^_*

1. Korang Bukak Photoshop korang. Kalau tak de korang download kat sini.
2. Ctrl+O untuk open picture yang korang nak guna untuk banner tu.Saiz maximum untuk gambar tu 250x250 ye.
3. Create new layer atau Ctrl+N saiz 250x250 contoh gambar di bawah..


4.Korang pergi dekat image korang yang nak buat banner tu tadi. Ctrl+A lepas tu Ctrl+C untuk copy. Ctrl+V di layer banner tadi.macam nad..


5. Korang taip ayat korang nak letak di banner di layer berasingan. Contoh,Copyright By © miss nadya 2011 tu layer lain. Singgah layer lain, Blog layer lain, Miss nadya yer!! tu layer lain macam dalam gambar rajah di bawah.


6.Untuk cantikkan tulisan tu korang cari lah tulisan cantik-cantik.lepas tu korang klik di kanan layer pilih blending option macam dalam gambar di bawah.


7. Jadi lah macam dalam gambar nad di bawah..


8. Siap 1 banner,sekarang kita belajar buat animasi pulak..kalau kat bawah gambar tu tak da kotaj animasi. Korang boleh tambah dengan cara pergi >> Window >> Click Animation. Terpapar lah bende tu..

9. Korang copy frame dengan cara click kotak fram di bawah. Macam dalam gambar. Copy lah dalam 4 atau 5. Bergantung dengan animation korang tu.


10. Okay,korang klik frame pertama,adjust kat layer sebelah tu.contohnya ayat singgah biarkan di frame pertama.ayat lain hilangkan dulu. Frame kedua. keluarkan singgah blog. Frame ketiga keluarkan siggah blog miss nadya yer!. Frame ke empat hilang kan semua ayat tu balik. Macam mana nak hilangkan kan control guna mouse pon boleh..^_*

11. Duration masa untuk setiap frame nad guna 0.2 sec..terserah korang la sebab semakin kecik nombor tu makin laju lah animation tu..^_*



12. Dah siap banner Click File >> Save for web & Devices.

13. Upload kat photobucket dan copy lah HTML tu..Dah Siap..^_*

Korang rasa tutorial nad wat ni macam susah ke? Pada nad tak susah..He he..tak faham boleh bertanya. Nad sudi menolong anda..Nanti nad ajar macam mana nak buat kotak pulak..^_*

This tuto Credit to :: Fizzi
Writing By :: Miss Nadya

4 comments:

fRaMe+LenSeS said...

maceh ngajo nad

~awa~ said...

wah.!tutorial yg ku cari2 selame ini..tenkiuk2... ^_^

si gadiz ILA said...

nice tuto:>

smilenajah93 said...

berhari2 saya try dl yang tu , tapiii ... xdpt jee ~~ sedihnyeeee ... hm , xpelah kak nadd ,, bg kat orang lain je lahh .. tapi saya akan try lagi utk beberapa lagi lagi niee ..