Friends of Miss Nadya

22 November 2011

Tiru Blog Orang Lain??

Chewah gambar tengah study la tu konon. gambar di copy dari entry #16 Wordless Wednesday
Cerita ni nad terjumpa dari blog adik nad sorang ni di entry beliau di sini. Okay,kat sini nad rasa nak bagi ulasan sikit untuk anda semua samada anda blogger baru atau blogger lama. 
Semua sama je tapi bila nad dapat tahu yang ada blogger lain cuba meniru blogger lain. Rasa macam terfikir,tiru untuk apa? Kalau nak tiru contoh design sama tu tak pe lah. Tapi jangan lah kita nak tiru dia 100% kan?



Nad pernah jugak tengok blog blogger lain yang lawa. Terigin jugak nak blog kemas macam blog Pendamba Mawar, Cik Purple, Amira Studio



Tapi tak pernah terlintas pon nad nak tiru 100% blog dorang. Nad akan edit sampai nad puas ati. Macam blog mereka. Apa perasaan korang bila ada orang copycat blog korang bulat-bulat?? Mesti panas kan??



Kalau korang nak copy sikit-sikit tu boleh,tak ada hal kot. Macam dulu nad pernah tanya Pendamba Mawar guna template apa. Dan dia ada kongsikan link dari mana dia belajar buat template macam tu. Tapi nad buat kejap je. Sekarang guna Template Designer..^_*



Nampak macam panjang lah pulak bebelan nad hari ni tapi nad rasa geram la jugak bila terjumpa orang cam tu. Rasa macam nak bom je mereka-mereka yang macam tu..^_*


21 comments:

Rina Supian said...

Ok mee too geram. Sy ada jumpa blogger yg mirip mcm sy pun dah geram...inikan lagi 100% copycat...aauuummmm...!!

PeJuAnG CinTa said...

em mmg x patot la kot nk tiru blog orang... kite kan ade identiti masing2 .. knape x percaye pade kemampuan kita =)

Pendamba Mawar said...

blog PM kemas?
agak2 ada tak orang nak masuk kalau blog serabut..

setiap dari kita memiliki kreativiti tersendiri. tapi kita tak sedar semua tu. :)

copy bulat2 ni satu nye buat orang marah.. lagi satu macam kita ni takde identiti sendiri.:)

Miss Purple Ungu said...

x suka tiru blog org lain
just design ikut suka hati je :)

Razil Tahir said...

just be urself...
Saya tak tiru orang lain...
maybe sebab saya tak "celik blog" macam orang lain... heheheh XD

私の名前はMrs Lanun Daratです。 said...

Nak cari kelainan tu yg susah cik nad..takper..suatu hari nanti owg yg suka tiru owg tu hilang identitinya nanti...

Honey Liyana said...

Sy lbh rela ada blog yg x tomeyy dpd jd kucingsalin(copycat)...heeheee..

innovator said...

ikut memang nak buat blog lelawa..tapi ilmu masih tidak mencukupi..hoho

zera eira said...

zera ble bce ni geram sgt3 sbb ad ke ptt ad sum1 ni ckp kt blog dy zera copycat dy.. syesly, saket aty.. ntah dari mne asal usul, na ckp cmtu plak.. sedeh tw zera.. :(

smilenajah93 said...

btul tu , xbest la hidup asik nk meniru je kan kan ~ bile lagi nak usaha sndiri :)

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

meme bnyak sgt yg copy mencopy.. pling rmai blogger bru n bwah umu.. sory 2 say la.. bukan semua tp segelintir.. ad member blogger penah kena copy n sya sndiri pn penah.. kdg2 da naik fed up nak update entry..

Qadriah Mohamad said...

alah. take it easy. imitation is the sincerest form of flattery

✿Ummi Myra✿ said...

blog nad terbaek :) thumb up :) tapi org yg copycat chatbox blog saya dah remove bila kena serang ramai-ramai, bukan saye sorg je dia ambik, yg designer milik http://www.acuroseart.com/ pon kena rembat...cian dia,http://www.acuroseart.com/ hebat template dia :)

ieyza afieyna said...

ieyza pun ade org tiru...
bukn copy cat la.. tiru idea je.. b4 tu blog dia warna lain, pas dtg blog ieyza. dia ckp suka blog ieyza.. lame2 blog dia bertukar jadi pink..ciap letak marie lagi tu.. sebiji.. lama-lama dia tukar blik..

Fendy said...

be yourself and people will respect who u are

Kongsi Apa2 Aje said...

salam singgah sini (^_^)

btol tu..kalau boleh cipta lah theme kita sndri. baru orang suka nak masuk. kalau tiru orang lain ni takde klas lah...huhu

pss..semoga perjalan pergi balik kuantan selamat yer. amin...

Nur farahiza said...

dye tade idea too kowt . too yang copy . :D

ady said...

yer lah sekarang ni macam2 boleh jadi..kita dengan identiti kita sudah..lama2 penatlah dia

nuyui a.k.a miss YUI said...

hati org kt tak tau..

mcm2 cara org nak buat..

yg pntg jd dri sndiri sudah~

nabila faryzza said...

biasalah tu ciplak2 ni. maybe org tu tade idea. kte, kalau tade idea, mmg sunyi la blog tu. it better daripada ciplak idea org.

Mazni said...

Apela nak copy2 ni.. isk2, kekurangan idea kalau bayar la dekat orang yang pandai buat blog. lagi senang..