Sambal Lempoyang :: Pernah Dengar Tak??



Hai semua..di sebab kan nad tak de idea ni...tercetus lah pulak entry ni mengenai Lempoyang....korang rasa korang pernah dengar tak Lempoyang??apa itu lempoyang yer??orang bandar kebanyakkan memang tak tahu...haha..nad tak tau lah Kalau chef hebak kita MG dah pernah post ker tak resepi ni..hehe...mai nad nak cita ya...tapi cerita ni nad amik dari hasil Wikipedia yer..atau boleh pergi Blog Fazli Syam
 
(Gambar Hasil Kajian Encik Google)
Lempoyang biasanya tumbuh di kawasan semak samun. Ia dari jenis halia dan juga biasa dipanggil halia hutan. Pokoknya hampir menyerupai pokok bunga kantan. Ia mempunyai bunga yang cantik dan ketinggiannya lebih kurang 30-50 cm dari tanah. Sama seperti genus halia yang lain ia membiak melalui rizom dan pecahan rumpun.

tapi umah nad bukan hutan...haha..mak nad yang tanam..sebab tu nad tahu mende ni..
Antara kegunaan lempoyang ialah untuk mengubati ::
  • Kurang selera makan..
  • Sesak Nafas
  • Bau badan
  • Gaut
Sumber Wikipedia..Alhamdulillah..badan nad tak berbau dah sekarang...okay,pasal sambal...macam mana nak wat yer..
Bahan-Bahan ::
 
  • Lempoyang
  • Garam
  • Ajinomoto
  • Lada Hitam
  • Bawang Putih dan Bawang Merah
  • Asam Jawa yang dah ditapis..
Tumbuk lempoyang tu sampai hancur..lepas tu baru tumbuk bahan-bahan di atas tu....hehe..nad pandai makan jer...tapi mak nad yang rajin buat...huhu..mende senang pon nad malas...hehe...tapi serius lah nad cakap..memang sedap wooo sambal lempoyang ni wey..tak de lauk pon tak pe...Nasi putih,Ikan Tenggiri (Ikan Masin),dengan sambal lempoyang..pergh..kecur anak tekak..slurpp...memang terbaik dari kampung wey..:)






12 Comments

Sayang Saya

Love