Friends of Miss Nadya

22 January 2012

Blog Berat Atau Blog Ringan Pilihan Anda

Assalamualaikum..

Bila blogger paksa Nad buat entry,jadi Nad buat la..gurau-gurau je pagi ni..^^


Nisa Greenpanda meninggalkan komen di entry Blog Review 2

Macam mana nak tahu blog mana yang berat atau ringan?

Domain Blog Agak Berat..^^

Domain Blog En.Boyfie Ringan dan bagus..^^ (masuk bakul angkat sendiri nih)
  • Timbang berat blog anda di laman web www.iwebtool.com
  • Berat mestilah dibawah 100.KB
  • Blog Nad di kira berat sikit sebab 101.82KB macam dalam gambar di atas..:)
  • 0.76 Saat sahaja untuk loading blog Nad..^
  • Macam blog En.Boyfie tu blog dia agak ringan sebab 75.45 KB je.
Tips untuk elak blog menjadi berat

  • Jangan letak widget yang tak berfaedah macam Nad..^^ (Networked Blogs)
  • Kalau nak letak bloglist banyak yang tak terkira boleh lah buat 1 lagi blog untuk bloglist macam Nad buat Bloglist Miss Nadya
  • Gambar banyak bersepah-sepah..Apa ingat hang model macam Hanis Zalikha ka?Ok,jangan sentap pulak..^^
  • Rasanya tu je tips yang ingat dalam kepala?
  • Kalau korang nak sharekan idea korang,boleh drop komen di dalam kotak komen di bawah.^^
  • Selamat membaca..:)
  • **Update..di tambah selepas Pakcik Share untuk diletak di sini**
  • Pastikan iframe yang digunakan , coding yang dicompresses.
  • Penggunaan javascrpit harus dikurangkan.
  • Script blog yang berterabur, ada erroe sana sini.



13 comments:

dyabunga said...

dya punya blog 81.92 KB..hehe

Rosalia said...

:) like2 dh lme tak check berat blog

Ezy Chiaki said...

dh lame xtimban blog..
makin gemok kot blog saye..
haha

myr amyra said...

nice entry...

thax for sharing.. :)

Pendamba Mawar said...

what do you think about my blog?

Lia Irdelia said...

hahahha,,

saya punya berat jugak kot..
baru test tadi..
222 kb.. heheh

Terbang Bersamaku said...

thanks ye bagi tips...boleh lah sy timbang berat blog sy tue...hehehe.=)

Подтверждаю said...

as salam..
ok, blog pakcik memang berat gila. hahaha

:p

oh. selain tu, nak kurangkan berat, pastikan iframe yang digunakan, coding yang dah compressed.

lagi satu, penggunaan javascript, kurangkan. melainkan jika perlu berbuat demikian

;)

lain dari tu, script blog yang berterabur. ada error sana sini. jadi akan effect loading pasai web browser terpaksa bypass mana2 bahagian script yang error tu..


dan antara yang penting, penyusunan widget. sebab domain blogspot ni, melalui googlebot, depa akan mula search database dalam blog, melalui widget belah atas, kemudian kiri, lepas tu baru masuk ruangan entri dan komen, kemudian, bahagian widget kiri.

ok, tu sistem tahun lepas. tahun ni(sekarang), pakcik tak pasti. kalau nak lebih faham, guna kelajuan internet gprs. sebab loadingnya slow, nad boleh kenal pasti bahagian mana dalam blog yang akan di upload terlebih dahulu.

:)

Eza Boom Boom :) said...

blog eza berat sikit dari blog nad.. mueh mueh :P

Nisa Greennnpanda said...

wah, thanks Nad coz sudi wat entry nie.. (coz sy mmg tringin nk tau, hehe..) XP

owh, so blog yg brat atas 100 la eh? nsb baik blog sy dikire ringan lg, hehe.. ^_^

tips2 yg bgus tue nad.. thanks again dear~!!!!! >_<

smilenajah93 said...

ringankan blog akk tau ! senang kim nk alih alih ~ hehee

Подтверждаю said...

apa2 pun, blog pakcik memang berat!
haha..

eh. lagi satu..
background memainkan peranan yang penting. pasai kebanyakkan script dalam blog, akan set upload background dulu. sapa2 yang background imagenya gila besar punya saiz. maka, lambat laa loading pagenya. hehehe

antara yang ringan, waran hitam dan putih(KOSONG) macam nad(hitam) dan pakcik(putih) hehe

p/s: saiz background antara 10-50kb. lebih dari tu, memang memberatkan.

Misya_mimie said...

rasanye blog akak berat sebab terlebih banyak gadget seperti top commenter tu ..