Friends of Miss Nadya

09 April 2012

Pengetahuan untuk jaga Sugar Glider

Assalamualaikum peeps!

Tadi Nad tengok Zikri Khair ada bertanya pada Nad untuk penerangan penjagaan Sugar Glider ni. Nad pon  bukan pakar tapi dari ni dari penilaian Nad tau..

Ni anak-anak Nad sedang makan..:)


Soalan yang di tanya oleh Zikri Khair ::

Kencing sepah-sepah ke tak eh?
  • Dia memang kencing ikut dan je kot. Tapi untuk ajar dorang, boleh biarkan dorang main kat luar sebelum awak pegang untuk mengelak dari di kencing.
  • Nad rilek je lah kalau dorang kencing merata sebab selalu bawak baju spare..
  • Kalau nak pergi jalan, letak dalam bonding pouch atau carrier bag.. Dorang tak kan kencing tempat dia..:)

Sugar Glider jantan di kasi(mandul) kan?
  • Tak silap saya boleh kot tapi make sure dia tak pernah mating(buat hubungan) lagi. 

Sugar Glider gigit tak?
  • Kalau jaga yang muda dalam 4 bulan tu, mungkin dia akan gigit sebab tak kenal tuan. Kalau budak-budak lagi yang gigit memang tak sakit sangat pon.
  • Macam gilder Nad hari tu 1 tahun lebih gigit, berdarah lah jugak..:D

Potong Kuku Sugar Glider .
  • Kalau dah agak panjang, rasa macam kalau dia melekat badan tu kita dah terasa perit dengan kuku dia tu. Boleh lah potong sikit hujung kuku dia. Potong sikit je.

Kalau ada soalan lagi boleh masuk group SUGAR GLIDER - MALAYSIA , sana ramai otai Sugar Glider ..:D

Nad jawab apa yang Nad tahu je..kalau ada soalan lagi boleh je kalau nak tanya..InsyaAllah mana yang mampu nad jawab..:)

Category ::
Sugar Glider


Blog/Blogshop Pilihan Entry Ini ::



Berminat dengan lukisan Vector? Tempahan Vectro dari Che Azza di buka. Click banner for more info..:)

P/S :: Nak masuk Blog/Blogshop Pilihan Nad dan Enjoy To Get Review Blog/Blogshop anada?

Click >>    HERE    << For More Details From Me ! Sementara Ruang Iklan Masih Di Buka..

<---Nanged jika suka entry Nad..:)

13 comments:

dyabunga said...

dya nye s.g, dlm carrier bag pun dia kencing...hahahaha..sekor suka kencing kt tangan org lagi sekor suka berak..haha

kai said...

teringin sgt nk bela..
tapi takot kene makan ngan kucen~
wakakakakakka...
hamster2 kai sblom ni jadi korban kucing...

- encikkai.com -

zera eira said...

shugar glider ni dalam wishlist zera. hmmm, bila la na dapat ni. zera ta beli lagi sbb takut ta terjaga. tapi seriously teringin sesangat. :(

Anonymous said...

nad..kalo dah pernah mating pun boleh mandulkan jugek..huhu..tp yg jantan sahaja yek..

my said...

jom tonton pelbagai saluran tv dari dalam dan luar negara seperti Discovery Turbo.Discovery World Hd.Discovery Channel.History Channel.Astro Ria.Astro Prima. Astro Oasis.Tv3.Tv2.Bernama Tv.Al Hijarah Tv .ESPN,STAR SPOTS ,EUROSPORTS dan banyak lagi secara percuma di > http://setcast.blogspot.com/2012/04/live-streaming-malaysia-tv-tv-online.html ,anda jugak boleh mendengar pelbagai siaran radio Online malaysia di > http://setcast.blogspot.com/2012/03/malaysia-radio-online-listen-live.html secara percuma ,jom terjah anugrah bintang popular berita harian live sila pilh tv3

Kamil Kahar said...

ish3...xbek mandulkan binatang...diorg pn nk ada zuriat gak...hehe...

tp seyes bab2 kencing berak haiwan yg paling susah n leceh nk jaga...huhu

lisa said...

lisa sebelum ni nak sgt beli sugar glider ni.tp harga dia mahal, pastu dia terbang kan sis? hm last2 x jadi, lisa beli anak kucing.. hehe jauh menyimpang dari niat asal..

sugar glider > anak kucing :D

nuyui a.k.a miss YUI said...

nmpk lg rumit dr bela kucing..hihi.

are_lin@yu said...

teringin nak bela tp ayu ni jnis penakut cikit..hehe

Masz Sidek said...

memang cute sugar glider ni...

eima said...

sepupu ade bela... kening berak merata ..tambah klu cam natang tu cuak ckit ...eeeuuuwww

bau natang gider ni pun cam busuk2 ckit ... tak suka gak ... hehehe

sbb aku komen gini ... natang tu kecing ngan break kat tgn aku ...mencik

Rinna said...

Bagus dan good info yang Nad share tuh..

ain dzaya said...

nad dah boleh jadi sifu dah camnie..bagus2! pasnie bole buk NURSERY SUGAR GLIDER :p

"Harga diri dan iman.".